Over Achilleus

Achilleus is de kinesitherapeutenkring van regio Herentals. Wij verzamelen, informeren, verdedigen, promoten,... onze leden en gaan als groep tevens de communicatie aan met huisartsen en specialisten. Hoofddoel daarbij is natuurlijk de best mogelijke dienstverlening te verzorgen voor de patiënt.

Geschiedenis

Achilleus vzw is opgericht in 1997 onder de vleugels van het toenmalige UZK, Unie van Zelfstandige Kinesitherapeuten, die later zijn opgegaan in Axxon. Ondertussen bestaat Achilleus bijgevolg meer dan 20 jaar. Doorheen de jaren zijn bijna alle vooraanstaande professoren en docenten uit de motorische revalidatie hier in Herentals op bezoek geweest op vraag van Achilleus. Telkens waren onze gemotiveerde leden trouw op post. Waar in Vlaanderen slechts 30% van de kinesitherapeuten aangesloten zijn bij een beroepsvereniging is dit in onze regio zelfs 50%.

Momenteel telt Achilleus 78 leden, allen gevestigd in een straal van ongeveer 10km rondom Herentals.


Visie

Kinesitherapie is gezonde therapie

Deze uitdrukking werd uitgevonden door onze beheerder, Marc Van Eerdenbrugh en werd in 2000 overgenomen door UZK voor de promotiecampagne ten gunste van de kinesitherapie.

Sinds zijn oprichting promoot Achilleus een correcte en gezonde kinesitherapie. Gezonde kinesitherapie is evidence based, is actieve therapie en is communicatief naar de patiënt en naar de voorschrijvende arts toe. De kinesitherapeut is uitermate geschikt om de patiënt optimaal te informeren over zijn pathologie. Daarom is het wenselijk dat de kinesitherapeut goed geïnformeerd wordt (operatieverslag, rx/scan, acuraat voorschrift, ...).

Preventieve, conservatieve kinesitherapie

Achilleus vzw blijft de preventieve waarde van gezonde kinesitherapie promoten. Lichamelijke klachten worden vandaag nog altijd massaal bestreden met medicatie en heelkunde. Maar aan de mobiliteit, de kracht en de houding van de patiënt wordt niets veranderd. De meeste lichamelijke klachten beginnen geleidelijk met een combinatie van bewegingsbeperkingen, instabiliteit, krachtverlies of hypertonie. Dit vroegtijdig opsporen en oplossen doet wonderen!!

Met dit in het achterhoofd gingen wij de communicatie aan met de specialisten uit onze regio. Dit leidde tot de ontwikkeling, en permanente uitbreiding van de website www.revalidatieherentals.be waar naast een overzicht van postoperatieve revalidatieschema's en aangepaste oefeningen, ruim aandacht besteed wordt aan het preventieve/conservatieve aspect van de kinesitherapie.


Doelstellingen


Bestuur